Stim ca ai emotii pentru examenul practic, asa ca venim in ajutorul tau cu cateva sfaturi care speram sa-ti fie de folos.

1.Cum te pregatesti pentru examen?

Cu doua-trei saptamani inainte de examen, daca simti nevoia, te poti intoarce la scoala pentru a face sedinte suplimentare. Este o perioada de aproximativ 3 luni de la finalizarea sedintelor pana la examenul propriu-zis, perioada in care intervine uitarea si iti pierzi indemanarea. Scopul sedintelor este sa iti vezi nivelul, sa analizezi daca sunt lucruri de imbunatatit, daca ai lacune si sa lucrezi la remedierea lor. Suplimentar, iti reamintesti traseele de examinare, esti la curent cu noile modificari ale infrastructurii, mai ales ca in Galati sunt multiple cartiere in lucru.

2.Cum te pregatesti in dimineata examenului?

In ziua examenului mananca un mic dejun echilibrat, bucara-te de o cafea si alege-ti haine confortabile (daca esti domnisoara/doamna, opteaza pentru o tinuta decenta, evita tocurile; pentru domni recomandam o tinuta confortabila si incaltari fara platforma groasa). Fii punctual, fii la Locul de Intalnire cu minim 15 minute inainte. Uite un exemplu corect de vestimentatie si incaltaminte, alaturi de incredere in sine:).

3. Cum te prezinti la examen?

La examen te prezinti cu buletin in original si dosar. Inainte de examen verifici valabilitatea documentelor (daca esti nedumerit, vii cu dosarul la secretariat si ne  uitam impreuna peste documente). In caz ca unul dintre documente este expirat (de exemplu aviz medical sau cazier), nu poti sustine examenul practic.

4. Ce faci pana intri in examen?

Dupa ce a venit comisia, se va face prezenta si fiecare cursant va afla la ce examinator a fost repartizat. In functie de numarul de cursanti, fiecare examinator va stabili puncte de plecare in tot orasul. In timpul in care il astepti pe dl examinator, incearca sa te relaxezi si sa inlaturi stresul si gandurile inutile. Nu te macina cu intrebari, cum ar fi “oare o sa iau permisul?“, “oare pe ce traseu ma duce?“. Incearca sa gandesti pozitiv, intra in vorba cu ceilalti cursanti si abordati diverse teme. Discuta cu instructorul, clarifica ulimele detalii in caz ca ai nedumeriri.

5. A venit domnul examinator, acum ce faci?

Respiri adanc, renunti la emotii si te concentrezi. Intri in masina, te pozitionezi la volan si ii inmanezi dl politist documentele. Urmeaza pregatirea: regula SOC (reglare scaun, oglinzi, centura). Nu te grabi, ai timp alocat 30 min pentru examen. Mergi in ritmul tau, fii sigur pe manevre si nu forta. Fii atent la comenzile examinatorului: acesta iti va spune din timp ce traseu sa urmezi, prin indicatii cum ar fi “pe urmatoarea strada viram la stanga“.

6. Ce sfaturi iti recomandam?

  • Asigura-te temeinic, nu cu coada ochiului. Intoarce capul in ambele directii, la fiecare schimbare de directie/banda.
  • Semnalizeaza! Semnalizeaza din timp daca urmeaza sa schimbi directia/banda si mentine semnalizarea pe toata durata efectuarii manevrei.
  • Atentie la plecarea de pe loc! Ambreiajul este prietenul tau, nu uita de el tocmai la examen. Nu tura motorul, concentreaza-te la forfecare. Nu da drumul brusc la pedala de ambreiaj.
  • Schimba treapta de viteza. Retine, treapta 1 este doar pentru plecarea de pe loc. Nu mergem cu treapta a 2-a la 40 km/h. Foloseste corect treptele de viteza si in concordanta cu viteza.
  • Virajul se ia cu treapta a 2-a de viteza!
  • Coreleaza mana cu piciorul: de fiecare data cand mana dreapta pleaca pe schimbatorul de viteze, automat piciorul stang calca ambreiajul. Doar nu vrei sa stricam masina fix in timpul examenului….
  • Respecta culoarea semaforului. Stim ca esti emotionat si vrei sa se termine mai repede examenul, dar rosu inseamna STOP. Pare greu de crezut, dar sunt multi cursanti care din neatentie trec pe rosu, politistul este obligat sa intervina si ops! ai picat examenul.
  • Daca vezi ca mai ai distanta pana la semafor si culoarea devine galben, nu forta intersectia!
  • Mare atentie la virajul la dreapta pe verde intermitent. Ne asiguram la pietonii de pe sensul nostru, ne asiguram la masinile din stanga si cand patrundem in intersectie ne asiguram sa nu avem pietoni pe cealalta trecere de pietoni.
  • STOP chiar inseamna STOP. Stim ca indicatorul este ascuns prin copaci, stim ca pare o intersectie necirculata. Dar tocmai din acest motiv te deplasezi cu viteza redusa in apropierea intersectie, ca sa poti analiza posibilele indicatoare. La STOP roata masinii se opreste. Chiar daca ai tras cu coada ochiului si nu vezi nicio masina, tot opresti, te asiguri in ambele directii si abia dupa continui deplasarea.
  • Nu forta intersectiile, nu ii jena pe ceilalti participanti la trafic. Aminteste-ti! Esti incepator, esti la examen si esti pe timpul tau, nu te grabesti nicaieri. Celelalte masini circula cu viteza mult mai mare fata de tine, astfel parcurg distanta intr-un timp considerabil redus.
  • Cursantii nu pica doar din cauza de neacordare de prioritate. Un alt motiv des intalnit este cumulul de puncte: o nesemnalizare, o neincadrare corespunzatoare, folosirea incorecta a drumului public si bam! 21 puncte acumulate, ne vedem peste 2 luni.
  • Fii atent la zonele din Galati unde sunt lucrari. In astfel de situatii, intervin marcajele temporare. Fii perspicace la noile modificari si acorda atentie sporita. Exemplu este Cartierul Micro 40 unde circulatie se realizeaza acum pe o singura parte a carosabilului.
  • Ce faci daca iti moare motorul la plecarea din rampa? Prima oara tragi aer in piept si incerci sa scapi de tensiune. Ai mai trecut prin asta, ai mai facut zeci de plecari din rampa. Stii foarte bine ca poti sa o faci! Ia-o de la 0, nu te grabi si nu brusca.
  • Fii atent la indicatiile examinatorului. Acesta iti poate da capcane de tipul “pe urmatoarea strada viram la dreapta” iar in coltul intersectiei sa fie indicator cu “acces interzis“. Urmeaza indicatiile, dar nu mecanic. Fii atent la factorii externi, analizeaza fiecare manevra si vezi daca este sau nu posibila.

Spre deosebire de alte examene, cum ar fi bacalaureatul, examenul auto are implicatii multiple si trebuie tratat cu seriozitate. Speram ca micul nostru ghid sa va fie de folos, si mai ales ne dorim ca in orasul Galati sa fie doar participanti la trafic competenti! Nu uita, cu STAR drumurile devin mai sigure. Succes la examen!

Doresti mai multe informatii? Ia legatura cu noi telefonic 0770801086 sau pe Facebook !